Pravi človek za kapitalizem, dokumentarni film

Sotočje, četrtek, 31. julij

Scenarij in režija Dušan Moravec
Direktor fotografije Matjaž Mrak
Montažer Jurij Moškon
Grafični oblikovalec Ajdin Bašić
Zvokovna obdelava Boštjan Kačičnik

Dokumentarni film Pravi človek za kapitalizem, režiserja Dušana Moravca, pripoveduje zgodbo Damirja Avdića, bosanskega glasbenika, pesnika in pisatelja iz Tuzle, ki zadnja leta živi in je poročen v Sloveniji. Film je potovanje med njegovimi knjigami, glasbenimi nastopi, gledališko predstavo in življenjem. Kamera je le priča dogajanja. Svet govori sam zase.

Njegova stališča spoznamo skozi besedila njegovih pesmi in romanov, ter skozi pogovore z drugimi ljudmi. S kamero spremljamo Damirja Avdiča na njegovih nastopih po Sloveniji in nekaterih mestih bivše Jugoslavije. Na odru stoji sam, s kitaro in glasom. Poje o vojni in posledicah vojne, o kapitalizmu, o ljubezni. Dokumentarni film Pravi človek za kapitalizem je film o vseh nas in za vse nas, da razčistimo s preteklostjo, da lahko gledamo naprej. Da si lahko razložimo grozote, ki jo je povzročila vojna in poskušamo razumeti svet v kateremu živimo.

Dušan Moravec je bil rojen 1964 v Idriji. Bil je član pank benda Kuzle. Delal in opravljal je različne stvari, od leta 2000 pa se ukvarja izključno s filmom. Kot scenarist in režiser je do sedaj za Društvo ŠKUC in Tv Slovenija posnel več kot deset filmov, ki so bili predvajani na različnih festivalih in mestih po celem svetu. Je član DSFU.

No Comments

Leave a Reply